Haarlem,
29
september
2017
|
08:57
Europe/Amsterdam

Uitreiking Jaarboek Sport & Strategie bij Sport College Tour

Met de uitreiking van het eerste exemplaar van het vernieuwde Jaarboek Sport & Strategie is bij Hogeschool Inholland Haarlem de eerste Sport College Tour afgetrapt. Ter gelegenheid van de lancering van het Jaarboek discussieerden vierdejaarsstudenten van de opleiding Sportkunde in Haarlem met een panel van deskundigen over thema’s als de nieuwe beweegrichtlijnen, sport & maatschappij en gehandicaptensport.

 

De eerste exemplaren van het nieuwe Jaarboek Sport & Strategie 2016-2017 werden aangeboden aan Jet de Ranitz, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Inholland, en aan Merijn Snoek, wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport van de gemeente Haarlem. Jet de Ranitz: “Onderwijs en onderzoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze verbinding is waar we naar op zoek zijn.” Snoek vult aan: “Dit jaarboek is voor mij bewijskracht die ik kan gebruiken om anderen te overtuigen van het belang van sport.”

Makeover Jaarboek Sport & Strategie
Het Jaarboek Sport & Strategie wordt jaarlijks uitgegeven door Arko Sports Media en is volledig vernieuwd. In het jaarboek staan de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van sportbeleid en sportonderzoek. Een naslagwerk voor iedereen die zijn kennis wil vergroten over de sportsector, ook zeer geschikt voor inzet in het onderwijs. Per thema staat in het kort een weergave van beleidsmatige veranderingen met duidelijke infographics en pakkende praktijkverhalen.

Paneldiscussie
De aankomende leefstijlcoach, sportmanager, buurtsportcoach of beleidsmedewerker bij een sportbond denkt na over allerlei thema’s, zo bleek uit de discussie die na de uitreiking van het jaarboek ontstond met de studenten. Het panel met lector Marije Deutekom (Kracht van Sport), Merijn Snoek, wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport van de gemeente Haarlem, en onderzoeker Jo Lucassen van het Mulier Instituut bracht al hun kennis en ervaring in om te reageren op stellingen tijdens deze eerste Sport College Tour.

 

Merijn Snoek, wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport, gemeente Haarlem
Dit jaarboek is voor mij bewijskracht die ik kan gebruiken om anderen te overtuigen van het belang van sport.
Merijn Snoek, wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport, gemeente Haarlem

De onderwerpen waren uit het (sport)leven gegrepen: zoals hoe je ervoor zorgt dat de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht, hoe mensen met een beperking kunnen kiezen uit een geschikt sportaanbod en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende vrijwilligers bij je sportvereniging houdt. De uitkomsten van (toegepast) sportonderzoek kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in deze vraagstukken. De panelleden kwamen ook tot nieuwe inzichten. Marije Deutekom: "Werkgevers zijn wel verantwoordelijk voor een werkomgeving met ruimte voor gezonde keuzes, maar moeten hun personeel niet afrekenen op hun leefstijl. Liever belonen dan straffen."

En wethouder Merijn Snoek beseft ook dat te lang zitten niet gezond is. Maar om dat te veranderen heb je een cultuuromslag nodig, ook bij de gemeente: "Ik moet in mijn werk heel veel vergaderen, maar even bewegen in een vergadering is nog taboe."

Bestellen
Het Jaarboek Sport & Strategie is een samenwerking van Arko Sports Media met twee instituten. Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport staan beiden borg voor de inhoud van de hoofdstukken.

Klik hier om het Jaarboek Sport & Strategie 2016-2017, beleid en onderzoek te bestellen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.