Haarlem,
22
december
2017
|
10:59
Europe/Amsterdam

Uitzendondernemer: 'De belangrijkste regel: er zijn geen regels!'

Masterclass+YoungCaptital

Als Rogier Thewessen tijdens zijn masterclass vraagt wie van de aanwezigen al een eigen bedrijf heeft, steken vier studenten hun vinger op. “Eerst je studie en dan pas business, dat lijkt me een prima keuze. Al ben je nu, bewust of onbewust, al bezig met het opbouwen van je netwerk. Koester de mensen die je tijdens je studie leert kennen, zij kunnen later heel belangrijk voor je zijn. Dat was voor mij de grootste win hier op de hogeschool.”

Thewessen is mede-oprichter van YoungCapital en studeerde af bij Small Business, de voorloper van de huidige opleiding Business Studies. Hij verzorgt een masterclass voor vierdejaarsstudenten Business Studies van Inholland Alkmaar, Diemen en Haarlem die de afstudeerrichting Ondernemen volgen.

Geen suffe baan
Mensen vormen de rode draad in de carrière van Thewessen. Zeventien jaar geleden richtte hij met twee andere net-afgestudeerden Studentenwerk.nl op, de uitzendorganisatie die nu groots aan de weg timmert onder de naam YoungCapital. “Meteen na mijn studie ben ik als ondernemer begonnen, als recruiter. Geloof me, dat leek me de sufste baan ooit. Maar daar ben ik snel van teruggekomen. Je komt enerzijds bij heel veel bedrijven over de vloer en krijgt een kijkje in hun keuken. Anderzijds maak je mensen blij, je helpt ze per slot van rekening aan een leuke baan.”

Thewessen benadrukt het belang van goede werving binnen een bedrijf. “Verkeerde mensen leveren je geen plezier op, maar hoofdpijn. Wees vooral veeleisend als je een eigen bedrijf hebt en ga alleen voor de beste mensen. Zoek ze, zet ze bij elkaar, geef ze de vrijheid en laat ze experimenteren en innoveren.”

Uitzendbureau-nieuwe-stijl
Een uitzendbureau, speciaal voor studenten. Met Studentenwerk.nl hadden Thewessen en consorten gelijk een schot in de roos. “Het concept uitzendbureau is natuurlijk niet nieuw, maar wel de manier waarop wij het model vormgaven. Waar de uitzendbranche werkte volgens het zogenaamde retailconcept, dus met winkels waar je naar binnen loopt voor een baan, deden wij alles online. Dat werkt, de student kiest zelf de vacature en komt zo binnen.”

Uiteindelijk kwamen er wel kantoren, maar alleen om de kandidaten te screenen. “Als je de ambitie hebt om een eigen bedrijf te starten, kan je met een compleet nieuw product of concept op de markt komen maar eenvoudiger is het om een bestaand product of model te veranderen. Dat hebben wij gedaan toen we merkten dat maar liefst 90 procent van de werkzoekenden online binnenkomt.”

Rogier Thewessen, founder Young Capital
Wees vooral veeleisend als je een eigen bedrijf hebt en ga alleen voor de beste mensen. Zoek ze, zet ze bij elkaar, geef ze de vrijheid en laat ze experimenteren en innoveren.
Rogier Thewessen, founder Young Capital

'Beetje brutaal'
Het opbouwen van een database was de basis van Studentenwerk.nl. “En daarin moet je, als dat nodig is, een beetje brutaal zijn”, geeft Thewessen als tip. "Maak gebruik van andere sites, je netwerk, of zet snel een website met een fantastische aanbieding online. Met een formulier voor naam en mailadres en voilà, je krijgt weer een boel adressen erbij. Onconventioneel? Ja, maar de belangrijkste regel is: er zijn geen regels.” Momenteel loopt er een grote campagne om de nieuwe naam YoungCapital in de markt te zetten. Daarnaast zal de onderneming zich naast uitzenden meer richten op detacheren.

Leren van een ander
De masterclass van Rogier Thewessen is een van de vele activiteiten die een halfjaar lang worden aangeboden aan vierdejaarsstudenten Business Studies met afstudeerrichting Ondernemen. “Leren van elkaar en leren van bedrijven, dat is wat we onze studenten willen bijbrengen", zegt Erik Hendriks, docent bij Inholland Diemen. "Met zulke masterclasses, maar ook excursies en bedrijfsbezoeken geven we ze, net voor ze de arbeidsmarkt gaan betreden, nog een flinke dosis up-to-date en praktijkgerichte kennis mee." Hij genoot van het verhaal van Thewessen. “Je bent nooit te oud om te leren, toch?”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.