Diemen,
12
juni
2017
|
15:16
Europe/Amsterdam

Van droom tot werkelijkheid, een circulaire economie

De technologie is er al, nu de mensen nog. Dat werd duidelijk tijdens het boeiende seminar over de circulaire economie, georganiseerd door studenten van de opleiding International Business en Management Studies. De mogelijkheden van bedrijfsinnovatie op het gebied van duurzaamheid is een onderwerp dat velen bezighoudt, waardoor de bijeenkomst goed werd bezocht. Circulaire economie blijkt veel mensen te inspireren en actief deel te laten nemen aan levendige discussies.

Studenten, docenten en mensen uit het bedrijfsleven kregen een kijkje in de praktijk van de circulaire economie. Het Antarctica-project van het Zero Waste Center, is er een duidelijk voorbeeld van, dat de technologie om waarde te creëren van afval al in voldoende mate aanwezig is. “We moeten af van het idee dat afval waardeloos is, dat zit zo vast in de hoofden van mensen”, zegt Edwin ter Velde. “Think different! Als we blijven doen wat we altijd deden zal het gaan zoals het altijd ging”.

Edwin ter Velde, Zero Waste Center
We moeten af van het idee dat afval waardeloos is, dat zit zo vast in de hoofden van mensen. Think different! 
Edwin ter Velde, Zero Waste Center

Marie-José Baartmans van Breytner illustreerde dit heel mooi met de succesvolle businesscase van hun Zero Emission Transport in Rotterdam. “Met onze volledig elektrische vrachtwagens bieden wij duurzame logistieke oplossingen binnen de conservatieve logistieke sector”, zegt Marie- José. “We doen continu onderzoek naar verbeteringen, zo weten we bijvoorbeeld dat de menselijke factor een grote impact heeft op de prestatie van de vrachtwagens”. Hun bedrijf is een showcase voor Nederland en voor heel Europa, om een aanzet te geven tot de gedragsverandering in de logistiek.

De samenwerking tussen Green Recycled Organics (GRO) en fair trade koffieproducent Moyee Coffee, is een mooi voorbeeld van toegenomen samenwerking tussen bedrijven in de circulaire economie. De koffiedrab (afval) van Moyee Coffee, wordt door GRO gebruikt om gezonde snacks van oesterzwammen te produceren. Tijdens het seminar ontstond een interessante kruisbestuiving. GRO bleek problemen te hebben met duurzaam transport, wat voor Breytner core business is.

Samenwerken
“Bedrijven gaan steeds meer samenwerken waardoor nieuwe gecompliceerde processen en nieuwe organisatievormen ontstaan”, zegt Han van Kleef van het Inholland-lectoraat Learning and Development in Organisations. Van Kleef doet samen met Don Ropes en Giovanni Douven onderzoek naar hoe het bedrijfsleven pro-actief kan inspelen op de circulaire economie. “Wil het onderwijs hierin niet achterlopen dan zullen we meer moeten samenwerken tussen verschillende domeinen bij Inholland, in projecten die de complexiteit goed weerspiegelen." Een samenwerking binnen een community of practice is een goed begin. Waarbij docenten van verschillende opleidingen binnen Inholland worden betrokken, zoals Business Studies en Media Entertainment Management, maar ook technische en en sociale opleidingen. 

Franka Smit, student IBMS
Het was heel interessant om te zien hoe alle sprekers eigenlijk op elkaar aansluiten. Dat het heel belangrijk is om samen te werken in de circulaire economie werd zo heel duidelijk.
Franka Smit, student IBMS

De circulaire economie is een levendig onderwerp, bleek tijdens het seminar. "Het was heel interessant om te zien hoe alle sprekers eigenlijk op elkaar aansluiten. Dat het heel belangrijk is om samen te werken in de circulaire economie werd zo heel duidelijk. Meestal krijg je tijdens de les het verhaal van één gastspreker, maar nu hoorde ik het vanuit verschillende invalshoeken", zegt Franka Smit, student IBMS. Bij Inholland wordt al op verschillende plekken expertise opgebouwd, waardoor we een belangrijke partner worden voor circulaire bedrijven in de toekomst.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.