Delft,
13
februari
2018
|
16:44
Europe/Amsterdam

Van vis naar sla: kennisdelen in Green Juniors-project over Aquaponics

tekening+aquaponic

Studenten van de opleidingen Food, Commerce and Technology, Tuinbouw & Agribusiness en Dier- en Veehouderij werken samen in het multidisciplinaire Green Juniors-project, een onderdeel van onderzoekslijn Voedsel in de Metropool (Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences). Dit jaar was ‘Aquaponics’ het onderwerp voor het twintig weken durende project van de vierdejaarsstudenten.

Aquaponics is een systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) en aquacultuur (waterdieren kweken) combineert in een ecologisch evenwicht. De vissen en schaaldieren leveren de nodige voedingsstoffen voor de plantengroei en de plantenwortels filteren het water voor de vissen. Een kleinschalig aquaponicssysteem kan bijvoorbeeld al bestaan uit een aquarium, gecombineerd met bloembakken met hydrokorrels. Zo wordt bijvoorbeeld sla gekweekt. 

Studenten geven masterclasses
De studenten kregen de opdracht om drie masterclasses over Aquaponics te organiseren, om docenten en ondernemers te inspireren meer met Aquaponics te gaan doen. In deze masterclasses hebben de docenten in groepjes samengewerkt om zelf een Aquaponic-systeem uit te werken.

Ruben, vierdejaars student Food, Commerce and Technology
Het was erg leuk om de rollen om te draaien, maar ook om te zien hoe goed de docenten hun best hadden gedaan.
Ruben, vierdejaars student Food, Commerce and Technology

Expertmeeting in Spanje
In het kader van dit onderzoek werd ook een expertmeeting georganiseerd in Murcia (Spanje), om ervaring en kennis over Aquaponics met elkaar te delen. Gedurende drie dagen informeerden de studenten van hogeschool Inholland de internationale deelnemers via workshops en presentaties. In de voorbereiding ontwikkelden de studenten zowel een presentatie over dierenwelzijn, als een interactieve presentatie waarbij de deelnemers samenwerkten aan een overzicht van verschillende do’s & don’ts voor een Aquaponic-systeem.

Aquaponics is een cross-overthema dat valt onder de onderzoekslijn Voedsel in de metropool. Betrokken lectoren zijn Woody Maijers (lector Integrale Voedsel- en Productieketens) en Olaf van Kooten (lector Duurzame verbindingen in de Greenport).

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.