Amsterdam,
22
september
2017
|
16:17
Europe/Amsterdam

'Verhalen leiden tot persoonlijk contact'

Jet+de+Ranitz+en+auteur+Reinier+Rombouts

De manier waarop docenten en studenten van Hogeschool Inholland hun ‘Durf te leren-momenten’ delen, speelt een hoofdrol in het boek ‘RAAK! Benut de kracht van je persoonlijke verhaal’. Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz kreeg donderdagavond bij boekhandel Scheltema in Amsterdam het eerste exemplaar van deze nieuwe uitgave uit handen van Reinier Rombouts, een van de auteurs.

Het marketingboek bevat interviews met verschillende leiders, waaronder Jet de Ranitz, over hoe storytelling wordt ingezet in organisaties en hoe de leiders dit zelf doen. “Iedereen heeft een verhaal”, aldus de auteurs Reinier Rombouts en Raf Stevens. “Als bestuurder, ondernemer of expert wil je niet alleen een geloofwaardig verhaal vertellen, maar ook op emotioneel niveau verbinding maken met jouw publiek. Mensen raken, zodat ze je geloven en in beweging komen. Maar hoe bereik je jouw publiek, creëer je vertrouwen en zorg je dat jouw verhaal raakt?”

Rombouts en Stevens beschrijven in het boek dat effectieve vertellers bewust of onbewust op drie niveaus communiceren om hun publiek te bereiken, te raken en in beweging te brengen. Dat doen ze via een eenvoudig model: van ik, naar wij, naar nu. Dit noemen zij het Story-Kompas. In RAAK! laten zij zien hoe dit kompas werkt en hoe organisaties dit zelf kunnen inzetten.

In een interview met De Ranitz is te lezen hoe de hogeschool docenten en studenten aanmoedigt eerlijk te vertellen wat hen bezighoudt en drijft. De Ranitz legt uit dat juist het tonen van je persoonlijke kwetsbaarheid leidt tot een kracht die echte veranderingen mogelijk maken. Door jezelf en anderen persoonlijk te raken, ontstaat er contact en is er ruimte voor een nieuw begin.

IK-verhaal
In het IK-verhaal vertelt Jet over hoe zij in 2014 aantrad als collegevoorzitter en het stokje overnam van Doekle Terpstra. Ze beschrijft hoe ze terechtkwam in een organisatie waar medewerkers en studenten veel hadden meegemaakt, wat ze ook op persoonlijk niveau kon invoelen. “Ik heb het niet cadeau gekregen in mijn leven. Wij hadden het bijvoorbeeld niet breed thuis. Maar ik ben een overlever, wil geen slachtoffer zijn. Dat herkende ik in de hogeschool: er is veel misgegaan, maar daar kunnen we van leren. We kunnen er juist sterker van worden. Problemen moet je niet bagatelliseren, maar benoemen. Om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Lef tonen. Dat zijn we gaan doen.”

Collegevoorzitter Jet de Ranitz in RAAK! benut de kracht van je persoonlijke verhaal
Met persoonlijke verhalen van studenten en docenten komen de visie en strategie van Inholland daadwerkelijk tot leven. Die verhalen zijn niet alleen mooi, maar ook geloofwaardig
Collegevoorzitter Jet de Ranitz in RAAK! benut de kracht van je persoonlijke verhaal

WIJ-verhaal
Die lef werd letterlijk vastgelegd in het instellingsplan dat ze samen met haar collega’s maakte voor de periode 2016 – 2022. De titel van het plan: Durf te leren. “Aandacht geven en luisteren, daar gaat het om”, vertelt De Ranitz. “Veel docenten en studenten werken met hart en ziel voor de hogeschool of hun studie. We voelden hun pijn in hun verhalen over wat er was gebeurd en hun trots over de desondanks geleverde prestaties. Die verhalen raakten zo dat we iedereen hebben uitgedaagd om hun eigen leermoment te delen. Die ‘durf te leren-momenten’ zijn we gaan delen en optekenen en delen we ook met de buitenwereld.” Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen van studenten en docenten waarmee de visie en strategie van Inholland daadwerkelijk tot leven komen. Die verhalen zijn niet alleen mooi, maar ook geloofwaardig.

NU-verhaal
In het NU-verhaal van De Ranitz benadrukt zij dat het tijd is om het verleden af te sluiten en door te gaan. “De crisis ligt achter ons, die moeten we nu afsluiten. Het is tijd voor een nieuw verhaal, een nieuwe identiteit. De positieve kant van onze moeilijke reis is dat Inholland door de ervaringen van de afgelopen jaren echt één is geworden. We waren een tijdje nederig, maar durven nu ons nu weer te tonen. Niet arrogant, wel trots. Daar roep ik docenten en studenten ook toe op: laat zien wie je bent en waar je toe in staat bent. Zonder moeilijke momenten te verbergen. Ook daarom zijn onze verhalen over durf en de manier waarop wij leren echt van nu.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Elliz van der Ham
24
September
2017
Mooi!
Ik zou graag dit boek willen lezen- de manier van denken en doen eigen maken.
Waar kan ik dit boek in onze organisatie vinden?
Daan Stet
25
September
2017
Dag Elliz, meer informatie over dit boek kun je vinden via https://www.managementboek.nl/boek/9789492221704/raak-benut-de-kracht-van-je-persoonlijke-verhaal-reinier-rombouts