Rotterdam,
05
juli
2017
|
14:58
Europe/Amsterdam

Vliegende start van Kick-start College in Rotterdam

Een+deel+van+de+studenten+die+vorige+week+het+Kick-start+College+volgden.

Beginnen met een nieuwe studie is geen eitje. Inholland Rotterdam biedt nieuwe studenten daarom de kans om mee te doen aan een voorbereidingsweek op het echte studeren: het Kick-start College. Steeds meer studenten maken hier gebruik van. In 2015 waren dat er nog 75, in 2016 steeg het aantal deelnemers naar 125. Momenteel volgen bijna tweehonderd aankomend studenten het programma. Meer dan tien procent van de nieuwe studenten maakt gebruik van deze voorbereidingsweek.

De overgang van de middelbare school naar het hbo is voor veel studenten groot. De eerste honderd dagen van een studie zijn zeer bepalend voor het latere studiesucces. Komt een student deze fase goed door, dan is de kans groot dat hij of zij eerder een diploma haalt met betere cijfers. Daarom biedt Inholland Rotterdam in de eerste honderd dagen een extra steun in de rug met het 100 dagen-programma. Het Kick-start College is onderdeel van dit programma. Studenten krijgen een programma dat bestaat uit vakinhoud, zodat zij goed weten wat hen te wachten staat. Ze kiezen daarbij uit verschillende workshops, zoals snellezen, ‘mindmappen’, effectief studeren of een introductie in het gebruik van de digitale bibliotheek.

Binding
Zo wennen studenten aan het studeren, maar dat niet alleen. Ook het vergroten van zelfvertrouwen en binding met medestudenten en met onze hogeschool zijn van groot belang. Een goede relatie tussen de studenten en docenten is de basis voor goede studieprestaties. Vanuit deze visie is het programma van het Kick-start College doorontwikkeld. In samenwerking met het lectoraat Studiesucces vindt onderzoek plaats naar het effect van het Kick-start College en het 100 dagen-programma op het studiesucces van studenten. Gedurende langere tijd zullen verschillende groepen gevolgd en bevraagd worden.

Evidence based
Het programma van het Kick-start College is ontstaan vanuit wetenschappelijk onderzoek. Projectleider Jeany van Beelen is op 11 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gepromoveerd op haar onderzoek naar het studiekeuzeproces van juridische studenten van Inholland Rotterdam. Dit onderzoek biedt inzicht in waarom jongeren bepaalde keuzes maken, en waar de knelpunten liggen als het gaat om specifieke groepen.

Woensdag 5 juli ontvangen de studenten die het Kick-start College hebben gevolgd een certificaat van deelname. Zij hebben hun eerste succes al geboekt en zijn klaar voor een vliegende start bij Inholland!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.